Route

Home » Routes » Wandelroute Wonder van Urk

Wandelroute Wonder van Urk

Laat je in deze wandelroute meevoeren over het voormalig bewoonde en onbewoonde deel van het eiland Urk en ontdek het verhaal achter het Wonder van Urk.

Wandelroute
Deze wandeling brengt je door het oude gedeelte van Urk dat zich kenmerkt door historische havens en ‘helliges’ (scheepswerven), de vele ‘ginkies’ (stegen), de typische Urker bouwstijl en monumenten. Tijdens deze wandeling waan je je terug in de tijd en maak je kennis met de authenticiteit van het voormalige eiland.

Het Wonder van Urk
Met de aanvaarding van de Zuiderzeewet in 1918 – waarbij de Zuiderzee werd afgesloten van de Noordzee middels de Afsluitdijk (1932) – dacht men dat ook het einde in zicht was voor de visserij op Urk. Niets bleek echter minder waar. Urkers zijn inventief en kozen het ruime sop: vissers trokken met hun schepen naar de Noordzee. Met de vangst van schelvis, schol en tong brak een bloeiperiode voor de sector aan, ook wel het “Wonder van Urk” genoemd. Vandaag de dag heeft Urk zelfs de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland.

Neem alvast een kijkje

Afstand: 5.3 KM

Kenmerken

  • KinderenJa
  • GezinnenJa
  • JongerenJa
  • VolwassenenJa
  • SeniorenJa

Translate