Horeca
Eten en drinken
Wie Urk zegt, zegt vis. Geniet al wandelend door de straatjes van een gebakken visje, strijk neer op één van de terrassen met fantastisch uitzicht over de havens en IJsselmeer of laat de lekkerste gerechten bij je bezorgen.
Stichting Urker Lied ‘Leuster’ schreef er al een treffend lied over:
Gewoen een vissien eten
Mit of zonger groatjen
Gerookt, gestoofd, gebakken of een zoute zo eut ‘t voatjen
Een kriefien of een garre ok een wollefien is niet mis
Dus doen toch net as oens
en eet wat vaker vis!
Op Urk vind je een breed aanbod van horecagelegenheden. Stil je lekkere trek in één van de vele restaurants. Kies jij voor heerlijke streekproducten, een culinair hoogstandje, verse sushi, een snelle snack of een visje uit het vuistje?
Proef Urk!
Kost eten
Wie op een doordeweekse dag Urk rond de klok van één uur binnenrijdt, komt ongetwijfeld terecht in een verkeersstroom van mensen op weg naar huis: ze gaan ‘om de kost’ en die kost wordt gegeten tussen 13.00 uur en 14.00 uur. De ‘kost’ is het Urker woord voor het warme eten. De meeste kantoren en kleinere winkels zijn dan ook gesloten rond dit middaguur en ook de scholen hebben hun roosters er op aangepast. ’s Avonds wordt er meestal brood gegeten, en dat heet dan weer ‘bol’. Wat de kost betreft, is er een Urker gezegde dat luidt: ‘op is te weinig’.
Er zijn een aantal typische Urker gerechten, zoals kapkool of dikkoek, die nog altijd gegeten worden. Een gestoofd scholletje is ook nog steeds populair. In de zomermaanden hangen er hier en daar nog wel eens visjes te drogen aan touwen, gespannen over de achterstraatjes. Op vrijdagavond komen de meeste vissers thuis. Zaterdag is traditiegetrouw de dag waarop er veel vis gebakken wordt. Tussen de huizen hangt dan de geur van versgebakken vis, met een knapperig staartje. Deze vis eet je met witte rijst, een klont boter en bruine suiker. Of gewoon zo uit het handje natuurlijk.