Nieuws

Home » Nieuw: Dienstmeisjesroute

Nieuw: Dienstmeisjesroute

“Ik ben Hiltje en ik ben dienstmeisje.
Wandel je met me mee?
Dan vertel ik je er alles over.
Je wordt niet gespaard, want dat worden wij ook niet!”

Welkom bij de Dienstmeisjesroute!

Toen Urk nog een eiland was had je als meisje niet veel opties. Je kon gaan venten, vis verwerken of het eiland verlaten om dienstmeisje te worden. Talloze meisjes pakten hun koffertje en vertrokken per boot naar Enkhuizen. Ze werkten op boerderijen op het platteland, bij rijke burgers in de steden, in kindertehuizen of bij Joodse families in Amsterdam.

Hoe zag hun leven eruit?

Wat voor werk deden ze en wat deden ze in hun vrije tijd?

Hoe werden ze behandeld?

Je komt er alles over te weten in de Dienstmeisjesroute.

Wandel je ook mee?

Tip: Neem je smartphone mee!

Historische wandeling door het Oude Dorp

Tijdens de Dienstmeisjesroute (± 1 km) wandel je langs zes infopunten in het Oude Dorp van Urk. Op elk punt wordt een verhaal verteld. Met behulp van QR codes hoor je de stemmen van de dienstmeisjes en krijg je aanvullende informatie.

Het startpunt is de Westhaven, waar vroeger de boot naar Enkhuizen vertrok (tegenover Restaurant De Boet). De route volg je met behulp van het digitale kaartje op urkerdienstmeisjes.nl.

Ook in het Urkers en Engels!

De informatie is ook in het Urkers en Engels te lezen en beluisteren.

Voor de kinderen

Ben jij ook benieuwd naar het verhaal van de dienstmeisjes? Tijdens de wandeling kun je de Dienstmeisjesquiz spelen. Heb je de meeste antwoorden goed? Dan kun je bij Tourist Info en Museum Het Oude Raadhuis een Dienstbode Diploma ophalen. Veel succes ermee!

Tip: Maak een tussenstop in een van de restaurants onderweg (De Boet, De Oude Bakkerij) of pak na afloop een van de gezellige terrasjes langs de haven.

Voor meer informatie:

www.urkerdienstmeisjes.nl

Dienstmeisjesroute Urk
Translate