Evenementen

Home » Agenda » Tentoonstelling Zuiderzee gezichten

Tentoonstelling Zuiderzee gezichten

De tentoonstelling ‘Zuiderzeegezichten van A.P. Schotel’, is vanaf nu te zien in Museum het Oude Raadhuis op Urk, Museum Schokland en Zuiderzeemuseum Enkhuizen.

08 april​

In de tentoonstelling komen alle facetten van Anthonie Pieter Schotels kunstenaarschap aan bod: zijn botters, zijn luchten en water, maar ook de door hem vastgelegde klederdrachten en het leven in de verschillende Zuiderzeedorpen en –stadjes. 

Schilder van de Zuiderzee
De Nederlandse kunstschilder A.P. Schotel begon aan zijn omvangrijke oeuvre nadat in 1918 de plannen van ingenieur Lely werden aangenomen: de Zuiderzee zou afgesloten en ingepolderd worden en de Zuiderzeecultuur misschien voorgoed verdwijnen. Obsessief legde hij vanaf dan het leven en de visserij in plaatsen als Volendam, Spakenburg en Urk vast. Van grote artistieke kwaliteit zijn Schotels wolkenluchten, maar wat hem het meest fascineerde was de botter. Schotel kan wel ‘biograaf van de botter’ genoemd worden.


Reizende tentoonstelling
Zeven musea – alle onderdeel van Netwerk Zuiderzeecollectie – leenden voor deze tentoonstellingen diverse stukken uit particuliere en rijkscollecties, die zelden te zien zijn in het openbaar. Daarnaast putten de deelnemende musea voor dit grote Schotel-overzicht uit hun eigen collecties. De tentoonstelling is t/m 3 juli te zien in Enkhuizen, op Urk en Schokland, waarna de tentoonstelling te zien zal zijn in Stadsmuseum Harderwijk, Museum Spakenburg, het Volendams Museum en het Huizer Museum. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de sites van de deelnemende musea en op de site www.Zuiderzeecollectie.nl.

Locatie