Evenementen

Home » Agenda » Tentoonstelling Willem Arondeus

Tentoonstelling Willem Arondeus

Bekijk vanaf dinsdag 8 juni de tentoonstelling over kunstenaar en verzetsstrijder Arondeus. Bewonder zijn portret en verschillende foto’s, filmmateriaal en verhalen.

08 juni​

Tentoonstelling Willem Arondeus
Vanaf dinsdag 8 juni is er in Museum het Oude Raadhuis een tentoonstelling te bekijken over de verzetsheld Willem Arondeus. Arondeus was een kunstenaar die zowel schilderde als grafisch en illustratief werk deed, tapijten weefde en boeken en gedichtbundels schreef. Hij heeft ook een aantal jaren gewerkt op Urk, en in zijn eigen woorden, voelde hij zich erg gelukkig tussen de vissersbevolking. In de Tweede Wereldoorlog behoorde Arondeus tot het verzet en was hij één van de voornaamste organisatoren van de bomaanslag op het Bevolkingsregister van de gemeente Amsterdam die op 27 maart 1943 plaats vond. Arondeus werd gearresteerd en op 1 juli 1943 gefusilleerd in de duinen bij Overveen en in een massagraf begraven. In de tentoonstelling staat een portret van Arondeus centraal, geschonken aan het museum. Verder wordt er middels foto’s, filmmateriaal en verhalen stilgestaan bij het leven van Arondeus en wat hij betekend heeft. Het schilderij krijgt na de tentoonstelling een permanente plek in het museum. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met donderdag 30 september 2021.

Museum Het Oude Raadhuis

Midden in het pittoreske centrum van Urk is museum Het Oude Raadhuis gevestigd. Dit museum bevindt zich in het voormalig Urker gemeentehuis. Ontdek hoe de Urkers leefden toen Urk nog een eiland was. Beleef de meer dan 1.000-jarige geschiedenis van Urk in de thema’s klederdracht, visserij, handel en kunst. Ervaar zelf het leven van vroegere tijden in het behouden authentieke vissershuisje.

Museum Het Oude Raadhuis is van april tot en met oktober te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 11:00 – 17:00 uur en zaterdag van 11:00 – 16:00 uur. Van november tot en met maart is het museum geopend van maandag t/m zaterdag van 11:00 – 16:00 uur. Het museum is gesloten op zon- en feestdagen.

Locatie