Evenementen

Home » Agenda » Nostalgische Sleepboot Limburgia

Nostalgische Sleepboot Limburgia

Nostalgische Sleepboot Limburgia komt van 15 April t/m 27 april naar Urk. De sleepboot wordt afgemeerd aan de Westhavenkade en is gratis te bezoeken op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

18 april​

Sleepboot “Limburgia”, deze sleepboot is gebouwd in 1941 te Leiden bij Scheepswerf fa Boot met tewaterlating 1942. In de toenmalige Oorlog (1940/1945) wilden de Duitsers de toen nog genaamd in aanbouw zijnde Sleepboot Mathaus met dynamiet laten springen, zij het dat zij net op tijd er achter kwamen dat de opdrachtgever fa Schless de Duitse nationaliteit had. Gelukkig maar kunnen we zeggen, er werd een Stoommachine ingebouwd en de Mathaus is onder begeleiding van de Duitse Comandos de Nederlandse/ Duitse grens over gebracht waar zij vanuit DBG-Ruhrort werd ingezet om sleepschepen de Rijn op te slepen tot in Manheim visa-versa.

In 1960 heeft de Limburgia een hermotorisering ondergaan door een 8 Cylinder Brons 8 ED van 500 pk op 300 toeren te plaatsen, deze Brons was afkomstig uit een gezonken Coaster die 2 jaar onderwater had gelegen aan de Rede van Vlissingen. De Limburgia is nadat de RijnSleepvaart  ten einde liep is deze in de huur gegaan bij de Scheepswerven Boele Bolnes en Shipyard Damen in Vlaardingen waar zij 45 jaar trouwe dienst heeft gedaan met het in en uitdokken van grote Zeeschepen. Augustus 2020 is familie Fransbergen de trotse eigenaar geworden en varen indien er nog wat te slepen valt commercieel in de Binnenvaart.

Locatie

Translate